Den Haag, 18 juli 2021

DNA-sporen nader onderzocht

Er komt nieuw DNA-onderzoek naar aanleiding van het overlijden van Els Slurink te Groningen in maart 1997. Dat bleek tijdens de zitting van de rechtbank in Groningen op 14 juli 2021. Strafrechtadvocaat Job Knoester had aangedrongen op dit nader onderzoek. Ook zullen DNA-deskundigen nader worden bevraagd.

Verdachte ontkent met klem

De cliënt van strafpleiter Knoester ontkent met klem iedere betrokkenheid bij de dood van Slurink. Het NFI stelt dat vermoedelijk onder de nagel van de rechterhand van het slachtoffer DNA van de verdachte is gevonden. Dat wordt door de verdediging betwist. Als de conclusie al zou moeten worden zijn dat het DNA wel van de verdachte is moet dat er volgens hem op een ander moment dan tijdens een misdrijf terecht zijn gekomen. Advocaat Knoester wees op een strafzaak in de Verenigde Staten waar via zogenaamde secundaire overdracht DNA van een verdachte via ambulancebroeders onder de nagel van het slachtoffer terecht was gekomen. De cliënt van Knoester bezorgde kranten en folders in de buurt waar Els Slurink woonde. Bovendien ging de verdachte mogelijk naar dezelfde sportschool als het slachtoffer. Ook wilde de strafpleiter onderzoek laten doen naar de vraag of de verdachte en het slachtoffer naar dezelfde supermarkt gingen.

DNA en vingerafdrukken van anderen dan de verdachte

Tijdens een eerdere zitting in mei 2021 wees de verdediging erop dat ook DNA onder een nagel van de linkerhand van het slachtoffer is aangetroffen. Dat DNA is niet van de verdachte. Bovendien zijn er in de woning van Els Slurink talloze vingerafdrukken gevonden die evenmin aan de verdachte te linken zijn.

Inhoudelijke behandeling in december 2021

Het nieuwe DNA-onderzoek ziet op de vraag van wie het aangetroffen DNA afkomstig is en hoe het daar terechtgekomen is. Het is de bedoeling dat de zaak in december 2021 inhoudelijk wordt behandeld.

Bronnen:

Dagblad van het Noorden; en

RTV Noord.