De in strafrecht gespecialiseerde advocaat Job Knoester geeft inmiddels bijna 10 jaar college aan de Fontys hogeschool voor journalistiek te Tilburg. In een gesprek met de nieuwsredactie van die instelling legt hij uit wat er goed, maar vooral ook slecht is aan de manier waarop de Nederlandse overheid het recht van verdachten op bijstand tijdens een politieverhoor regelt sinds 1 maart 2016.
De advocaat strafrecht meent dat het van belang is dat nu eindelijk Nederland, zo ongeveer als laatste van Europa, dit belangrijke recht voor mensen die verdacht worden een strafbaar feit te hebben gepleegd, organiseert. Europa eist echter van haar lidstaten dat de bijstand die advocaten tijdens politieverhoren verlenen ook effectief moet zijn. Nederland kleedt naar het oordeel van de advocaat strafrecht dit recht zo ernstig uit dat de Belgen de bijstand die Nederlandse advocaten moeten verlenen ‘’bloempotbijstand’’ wordt genoemd. In feite wil Nederland dat strafrechtadvocaten tijdens het verhoor van hun cliënten geheel, althans nagenoeg passief zijn. Een zichzelf serieus nemende strafpleiter zal daar echter nooit mee instemmen.
Een ander probleem is dat alle verdachten die door de overheid van hun vrijheid worden beroofd recht hebben op bijstand van een advocaat op basis van gefinancierde rechtshulp. De laatste jaren is op dit recht echter veel bezuinigd. Veel advocatenkantoren hebben hun deuren moeten sluiten. Nog meer bezuinigingen maken dat een goede verdediging zodanig onder druk zal komen te staan dat veel verdachte dan geen eerlijk proces meer zullen krijgen. De Nederlandse overheid wil advocaten zo’n lage vergoeding toekennen voor het verlenen van bijstand tijdens verhoren door de politie dat dit economisch gezien onverantwoord is. Advocaat strafrecht Job Knoester schreef hier reeds over in reactie op een in zijn ogen ondoordachte column van John van den Heuvel. Ook deze opstelling van de Nederlandse staat wringt met het recht op een eerlijk proces.
Bron: nieuwsredactie fhj (Fontys hogeschool journalistiek): ZWIJGPLICHT EN FOOI VOOR ADVOCATUUR