Strafrechtadvocaat mr. Yvonne van der Hut

hut@kva-advocaten.nl  / 0623757275

Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit te Leiden. In 2007 studeerde zij af met Straf(proces)recht als specialisatie. Tijdens haar studie heeft zij ervaring opgedaan bij de Leidse Rechtswinkel. Ook heeft Yvonne van der Hut ruim vier jaar werkzaamheden verricht als (senior)griffier bij de strafsector van het Gerechtshof te ’s-Gravenhage.

Specialist strafrecht met name straf- en TBS-zaken

Op 1 februari 2011 is strafpleiter Yvonne van der Hut begonnen bij het advocatenkantoor waar Job Knoester actief was. Daar hebben zij samen veel geruchtmakende en complexe strafzaken behandeld. Als gespecialiseerd strafrechtadvocaat verdedigt Yvonne van der Hut verdachten in strafzaken en verleent ze TBS-gestelden rechtsbijstand.

Bekende zaken

Samen met strafrechtadvocaat Job Knoester verdedigde zij de TBS-gestelde die is veroordeeld voor de doodslag en verkrachting op Nicole van den Hurk.

Yvonne van der Hut heeft samen met Job Knoester in 2019 in hoger beroep de verdediging op zich genomen van Aurelie V. Zij betwisten dat hun cliënte haar twee kinderen met voorbedachte rade om het leven bracht. Ook in deze zaak is aangevoerd dat de verdachte onder invloed van anti-depressiva (SSRI’s) tot een geweldsuitbarsting kwam.

Yvonne van der Hut verleent rechtsbijstand aan de nabestaanden van Caroline van Toledo die op een gruwelijke wijze om het leven is gekomen in de zaak die bekend staat als de ‘kofferbakmoord’ te Oostvoorne.

Ook heeft  strafpleiter Yvonne van der Hut rechtsbijstand verleend aan de nabestaanden van Jip Jurg uit Rotterdam. Hij kwam begin 2018 om het leven kwam door excessief geweld van een beveiliger / portier van het evenement waar hij was.

Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut behartigde ook de belangen van slachtoffers van een omvangrijke brandstichting met levensgevaar ten gevolge in een groot flatgebouw in Den Haag op 1 januari 2020.

Yvonne van der Hut verleende onder andere bijstand aan de nabestaanden van Jennefer van Oostende. Op 6 november 2013 heeft het gerechtshof te Den Haag de dader veroordeeld tot 20 jaar cel.

Samen met strafrechtadvocaten Job Knoester en Wendy Alberts behartigde Yvonne van der Hut ook de belangen van de ouders van Leon Groeneweg in hun zoektocht naar de waarheid rond het overlijden van Leon.

Samen met Job Knoester verdedigde Yvonne van der Hut in 2020 en 2021  Malek F. Deze man wordt verantwoordelijk gehouden voor een steekpartij op vijf mei 2018 in Den Haag waarbij drie mensen gewond raakten. Job Knoester liet eerder weten dat de familie van zijn cliënt meent dat de GGZ voor het incident ernstige steken liet vallen. Malek F. is vrijgesproken van het  terroristische motief. Daarnaast voerden de strafpleiters aan dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was. Het gerechtshof ging daarin mee. Hierdoor is niet de eis van het OM gevolgd om Malek F. 12 jaar detentie en TBS op te leggen. Wel is TBS met dwangverpleging opgelegd.

Yvonne van der Hut staat de moeder bij die wordt verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van haar 9 maanden oude kindje. In deze zaak spelen toxicologisch en forensisch medisch onderzoek een belangrijke rol.

Ook behartigt Yvonne van der Hut de belangen van enkele verdachten van witwassen in de bitcoinhandel en de ontnemingsprocedures die daarnaast lopen. Het systeem van de digitale bitcoin handel, de transacties, de technische aspecten die hierbij horen en de vraag of, hoe en van welke transacties kan worden vastgesteld of dit illegale transacties betreffen, is complexe materie waarvoor specialistische kennis vereist is.

Deskundigheid in Cold Case zaken en Slachtofferzaken

Voorts is Yvonne van der Hut specialist in Cold Case zaken en het verlenen van rechtsbijstand aan slachtoffers en nabestaanden van delicten. In dit verband zet zij zich in voor de belangen van verdachten, veroordeelden (die menen ten onrechte te zijn veroordeeld), slachtoffers van misdrijven of hun nabestaanden en van familie van onder verdachte omstandigheden verdwenen personen. Yvonne van der Hut heeft zich met name toegelegd op de bijstand van slachtoffers en nabestaanden van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zij heeft de specialisatieopleiding slachtofferzaken gevolgd en is lid van de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS: zie onderstaand onder ‘Specialisatieverenigingen’ voor meer informatie).

Beste advocaat strafrecht van Zuid Holland

Yvonne van der Hut behoort volgens professionals tot de top drie van de beste strafrechtadvocaten van Zuid Holland. Dat maakte de site BAvN  recent bekend.

Medische tuchtzaken

Advocaat Yvonne van der Hut heeft ruime ervaring in het behandelen van medische tuchtzaken. Zij procedeert zowel bij de Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg, als bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Den Haag. Hierbij komt Yvonne van der Hut op voor zowel patiënten, als voor behandelaars, rapporteurs en hulpverleners in de (forensische) zorgsector.

Adviescommissie Strafrecht Orde van Advocaten

Sinds februari 2015 is strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut lid van de Adviescommissie Strafrecht van de Orde van Advocaten te Den Haag. In deze hoedanigheid komt zij op voor de belangen van de advocatuur tegenover het Openbaar Ministerie, de Rechtbank en het Gerechtshof.

Docent en auteur in het strafrecht

Strafpleiter Yvonne van der Hut is jarenlang gastdocent geweest voor de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) te Tilburg. Daarnaast is zij als auteur verbonden aan het handboek “Sdu Commentaar Strafrecht” en heeft zij voor JurisDidact een cursus voor collega advocaten geschreven. Ook schrijft zij met regelmaat columns in de tijdschriften voor gedetineerden en TBS-gestelden, de Bonjo en Timeys.

Specialisatieverenigingen

Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut is lid van de Vereniging van TBS-Advocaten en zij is voorzitter van de toelatingscommissie voor nieuwe leden van deze vereniging. Ook is zij lid van Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (Stichting LANGZS). Bij de stichting zijn advocaten aangesloten die gespecialiseerd zijn in het verlenen van juridische bijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven. Zij hebben specifieke kennis en ervaring op dit rechtsgebied, alsmede affiniteit met slachtoffers.

Registratie rechtsgebieden

Klik hier voor de door de Nederlandse Orde van Advocaten verplicht gestelde bekendmaking van de registratie van rechtsgebieden.

Contact Yvonne van der Hut

Email    : hut@kva-advocaten.nl
Mobiel  : 06-23757275