Op 22 maart 2013 presenteerde de toenmalige staatssecretaris Teeven zijn masterplan dienst justitiële inrichtingen. Een van de plannen was dat een aantal TBS-klinieken zou worden gesloten. Aan TBS-ers werd de belofte gedaan dat zij hier niets, dan wel nauwelijks iets van zouden merken op behandeltechnisch gebied. In de praktijk pakte dat in de lijn der verwachting helaas anders uit. Veel patiënten raakten toch als gevolg van hun overplaatsing hun verlof kwijt en moesten lang wachten voordat ze dit terug kregen. In een enkel geval leidden de frustraties zelfs tot geweld.
Vandaag staat bij de rechtbank te Roermond een rechtszaak op de agenda van een TBS-er die, als gevolg van de sluiting van delen van de kliniek Veldzicht de Balkbrug werd overgeplaatst naar de Van Mesdagkliniek te Groningen. Tijdens de overplaatsing genoot de TBS-er reeds transmuraal verlof. Dat betekent dat hij niet meer in de kliniek hoefde te verblijven maar in zijn eigen woning woonde. Deze woning was echter in Zwolle. De Mesdagkliniek vond de afstand te groot en wilde eigenlijk de TBS-er op een dergelijke afstand niet begeleiden. Dit gaf aan beide kanten frustraties. Onder andere hierover zal de rechter een beslissing moeten gaan nemen. De in TBS gespecialiseerde advocaat Job Knoester zal namens zijn cliënt bepleiten dat de TBS met dwang moet worden omgezet in een TBS met voorwaarden zodat de TBS-er in ieder geval kan resocialiseren in de regio waar hij daarmee begonnen was.
In september 2015 verscheen er ook al diverse berichten in de media over problemen die TBS-ers ondervonden en ondervinden als gevolg van sluiting van tbs-klinieken (bron: Verlofrecht weg: frustratie bij tbs’ers).