Den Haag, 3 april 2021

Verdachte ontoerekeningsvatbaar

De aanval op een behandelaar in de TBS-kliniek te Almere gebeurde volledig onder invloed van een psychose. Dat betoogde strafrechtadvocaat Job Knoester op 31 maart 2021 bij de rechtbank te Lelystad. Zowel de officier van justitie als de strafpleiter volgden de adviezen van de psycholoog en psychiater. Zij concludeerden dat de verdachte het door hem uitgeoefende geweld niet is aan te reken gelet op zijn psychische ziekte.

Geen voorbedachte rade en dus geen moordpoging

Floris van der B. Ervoer in de kliniek steeds weer pesterijen. Dit bracht herinneringen terug uit zijn jeugd waar hij ook veelvuldig werd gepest. Hij voelde zich gekleineerd en niet gehoord. Aan de rechtbank vertelde hij dat op 7 september 2020 de emmer overliep toen hij een sociotherapeute met een mes aanviel. Zij raakte ernstig gewond. Zowel het Openbaar Ministerie als strafpleiter Knoester vonden dat er geen sprake is van voorbedachte rade. Er dient dan vrijspraak van poging tot moord te volgen. De advocaat en aanklager waren eensgezind in de conclusie dat er sprake is van een poging tot doodslag.

Ogenschijnlijk logische keuzes vanuit psychose en/of wanen

Het slachtoffer voerde aan dat de verdachte ook berekend te werk was gegaan en het hem wel deels aan te rekenen was dat het tot een geweldsexplosie kwam. TBS-expert Knoester legde uit dat mensen  vanuit een psychose en / of wanen ogenschijnlijk logische keuzes kunnen maken. Dat staat niet in de weg aan volledige ontoerekeningsvatbaarheid, aldus de raadsman.

Geen gevangenisstraf, wel TBS

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank de verdachte geen gevangenisstraf op te leggen gelet op de volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Wel vroeg de aanklager de rechtbank een nieuwe TBS-maatregel op te leggen. TBS-advocaat Knoester vond dat niet nodig omdat er al sprake is van een TBS-kader. De rechtbank doet op 14 april 2021 uitspraak.

Bron: De Telegraaf.