Den Haag, 12 september 2020

Acht jaar cel en TBS

Geen tien maar acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de man die in januari 2019 Bart van Betuw doodstak. De officier van justitie vroeg de rechtbank in Den Bosch op 27 augustus 2020 om naast tbs tien jaar gevangenisstraf op te leggen. Daar ging de rechtbank op 10 september 2020 niet in mee.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De verdachte woonde toen hij werd aangehouden in Rosmalen in een project voor begeleid wonen. De rechtbank oordeelde het van belang te vinden dat de behandeling sneller zou starten en week af van de eis van de officier van justitie. Strafrechtadvocaat Wendy Alberts had de rechter eerder verzocht de op te leggen straf te matigen. De verdachte kent een lang verleden in de hulpverlening. Gedragsdeskundigen hadden rechtbank geadviseerd hem verminderd toerekeningsvatbaar te achten en tbs op te leggen.

Contact via een datingsite

Het slachtoffer en de verdachte waren via een datingsite met elkaar in contact gekomen. De verdachte vertelde de rechtbank een waas voor zijn ogen gekregen te hebben toen het latere slachtoffer hem seksueel vastgreep. Hierop pakte de verdachte een zakmes waarmee hij het slachtoffer dodelijk raakte.

Schadevergoeding nabestaanden

Een verzoek van de nabestaanden om schadevergoeding toe te kennen is door de rechtbank toegewezen tot een bedrag van € 17.700.

Hoger beroep

Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte kunnen uiterlijk op 24 september 2020 in hoger beroep komen bij het gerechtshof te Den Bosch.

Bronnen:

Het Brabants Dagblad; en

DTV nieuws.