Den Haag, 13 mei 2021
Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar
De drievoudige pogingen tot moord op Bevrijdingsdag 2018 was geen terroristische daad. Malek F. was volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat betekent dat het geweld hem niet kan worden aangerekend. Hij was ernstig ziek en verkeerde in een psychose. Het Openbaar Ministerie wilde dat Malek 12 jaar de gevangenis in zou gaan en daarna een tbs-behandeling zou ondergaan. Het gerechtshof ging daar op 11 mei 2021 niet in mee. Een gevangenisstraf is niet opgelegd, zoals Strafrechtadvocaten Yvonne van der Hut en Job Knoester hadden gevraagd. Wel is tbs met dwangverpleging opgelegd.
Vader van Malek verdronk bij vlucht voor de oorlog
Op 5 mei 2018 ging het al langere tijd niet goed met Malek F. Hij had een aantal jaar daarvoor achter de rug van zijn familie om een overtocht voor zijn vader en zus vanuit Syrië geregeld. Zij wilden vluchten voor de oorlog. De boot waar de vader en zus de oversteek naar Europa mee maakten zonk op de Middellandse Zee. De vader van Malek verdronk.
Psychose Malek
Malek begon vanaf eind 2017 duivelaanbidders te zien die hem steeds achtervolgden. Dat veroorzaakte veel angst. In februari 2018 gooide Malek vanuit een psychose zijn volledige inboedel op straat. Hij werd opgenomen in de GGZ-instelling Parnassia. Na een aantal weken werd hij daaruit alweer ontslagen. Op 5 mei 2018 zag Malek vlakbij het Haagse Hollands Spoor een kraai die hij voor de duivel hield en opdracht gaf mensen te doden. Daarop vielen de drie slachtoffers.
Geen duidelijkheid over cassatie
Op uiterlijk 25 mei 2021 kan cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad der Nederlanden. Of dat gebeurt is nog niet duidelijk.
Bron: het Algemeen Dagblad.