Den Haag, 10 april 2019
Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar
De Syrische man die op 5 mei 2018 in Den Haag 3 mensen neerstak was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat concluderen de psycholoog en psychiater die de verdachte grondig onderzochten. Dit werd bekend tijdens de zitting van de Haagse rechtbank die op 10 april 2019 werd gehouden in de bunker te Osdorp. Malek F. leed op Bevrijdingsdag vorig jaar aan een psychose. Ook onderliggende trauma’s speelde een rol. In het bijzonder gaat dat om het tragische overlijden van de vader van Malek. Die verdronk in 2015 in de Middellandse Zee toen de boot zonk waarmee hij Europa probeerde te bereiken.
Twijfels of TBS nodig is
De gedragsdeskundigen concluderen dat er sprake is van een laag risico op extremistisch geweld. Wel zien zij een hoog recidivegevaar voor niet-extremistisch geweld. De deskundigen adviseren de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. Strafrechtadvocaat Job Knoester zei direct na de zitting tegen de Volkskrant dat de bevindingen van de psycholoog en psychiater passen bij wat er volgens de verdediging op 5 mei 2018 is gebeurd. De verdachte was ziek. Het gaat beter met de man sinds hij antipsychotica gebruikt. Raadsman Knoester is er niet zeker van dat tbs met dwangverpleging de enige oplossing is. Hij formuleerde een flink aantal schriftelijke vragen die eerst door de deskundigen zullen worden beantwoord. In juni 2019 worden de psycholoog en psychiater op verzoek van het Openbaar Ministerie gehoord ten overstaan van de rechtbank.
Gebrek aan verblijfsvergunning is problematisch voor TBS
Op verzoek van Knoester gaat het OM de IND vragen of de verdachte zijn verblijfsvergunning kwijt raakt als hij tbs krijgt opgelegd. In dat geval kan de verdachte geen verlof krijgen in het kader van zijn tbs-behandeling. Dat is problematisch. Verlof is een onmisbaar onderdeel van de doorgaans succesvolle tbs-behandeling. In de samenleving wordt vaak ten onrechte gedacht dat verlof een gunst of recht is voor een tbs-gestelde. De cliënt van Job Knoester en Willem Korteling zal niet kunnen worden uitgezet naar Syrië omdat hij stateloos is. Malek heeft geen paspoort.
Geen terroristisch motief
De officier van justitie liet tijdens de zitting op 10 april 2019 weten nog steeds aan te nemen dat er sprake was van een terroristisch motief. Strafpleiter Job Knoester betoogde juist meer aanwijzingen te zien die dit tegenspreken. Hij wilde hier nog niet inhoudelijk op ingaan. De verdediging houdt de kaarten aan de borst tot de inhoudelijke behandeling in juni 2019. Dan zal Willem Korteling op dit punt verweer voeren. Hij studeerde af op terrorisme in het strafrecht.
Vervolg strafzaak
Op 21 juni 2019 gaat de zaak verder.
Bronnen: