Den Haag, 10 juli 2017
Geen gewone vrijspraak
Op 18 oktober 2007 sprak de rechtbank te Den Haag Thierry vrij van betrokkenheid bij de dood van Pascal Triep op 29 januari 2007. Het was geen gewone zaak. Het was geen gewone vrijspraak. Nee, de rechtbank overwoog zelfs het bijzonder wrang te vinden dat Thierry, uitgerekend de enige die alles had gedaan wat hij kon doen om Pascal het leven te redden, als verdachte was aangemerkt.
Dakmoord in Scheveningen
De doodslag op Pascal Triep kreeg landelijke bekendheid als de Dakmoord doordat Pascal gefilmd werd nadat hij van een dakje afviel vlak voordat hij overleed aan zijn verwonding. Het filmpje werd door het Algemeen Dagblad op internet geplaatst waar het beeldmateriaal zich snel verspreidde. Het incident deed zich voor in Scheveningen, vlak achter de vuurtoren. Mensen (ver)oordeelden snel. Thierry werd ten onrechte medeverantwoordelijk gehouden voor de gebeurtenissen. Dit had grote gevolgen voor hem en zijn gezin. De rechtbank vond het noodzakelijk haar vonnis uitgebreid te motiveren ook doordat de rechters van mening waren dat Thierry door het genoemde filmpje door de publieke opinie reeds was veroordeeld. En dat terwijl de rechtbank na grondig en uitgebreid onderzoek tot de conclusie was gekomen dat Thierry niet alleen moest worden vrijgesproken maar ook dat hij niet schuldig was.
‘’Kwaad’’, boek van Simon Vuyk
Ondanks de bijzonder mooie motivering van de rechters veranderde de publieke opinie niet. Strafrechtadvocaat Job Knoester had het gevoel dat de waarheid in deze zaak buiten de rechtszaal nooit een kans kreeg. Voor hem was dat reden om het verhaal van de Dakmoord en Thierry ieder jaar te bespreken tijdens colleges voor studenten aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Samen met Thierry bleef hij altijd strijdbaar. Tien jaar na dato nam Knoester het nog eenmaal voor zijn oud-cliënt op. Hij schreef een verhaal in het boek Kwaad van Simon Vuyk dat vorige maand verscheen.
Met passie strijden voor cliënten
Thierry deed voor de laatste keer zijn verhaal in gesprek met journaliste Jorina Haspels van het Algemeen Dagblad. Na tien jaar had hij nog mooie woorden over voor strafrechtadvocaat Job Knoester: ‘’ Ik sta diep bij die man in het krijt. Wat hij voor mij heeft gedaan, is ongelooflijk’’. Het zijn mede dit soort situaties die maken dat Job Knoester samen met collega’s Yvonne van der Hut, Wendy Alberts en Willem Korteling met passie en de hoogste mate van deskundigheid tot het uiterste voor hun cliënten strijden.
Bronnen: