Den Haag, 17 november 2019
Ouders van drievoudige moordverdachte vroegen tevergeefs om hulp
De ouders van Thijs H. smeekten de GGZ te helpen. Toch werd de verdachte van drie moorden niet opgenomen. De meldingen van de ouders over het psychotische gedrag van Thijs werd onvoldoende serieus genomen. Op zaterdag 4 mei 2019 vermoordde Thijs in de Scheveningse Bosjes in Den Haag vermoedelijk een vrouw. Het Algemeen Dagblad bericht dat de ouders van Thijs op de zondag en maandag na de gewelddadige dood van de vrouw in Den Haag hulp vroegen voor hun zoon. Thijs joeg zijn omgeving angst aan, sliep nauwelijks en was gewond. De gang van de ouders op zondag naar de spoedeisende psychiatrie leverde niets op. Psychiaters zeiden dat er sprake zou zijn van bijwerkingen van nieuwe medicatie van ADHD. De ouders werden volgens bronnen van het Algemeen Dagblad naar huis gestuurd. Waarschijnlijk stak Thijs de dinsdag erna twee mensen dood op de Brunssummerheide.
Stavenuiter van Ypsilon ziet het slechter worden in de GGZ
Bert Stavenuiter van de vereniging voor familieleden en naasten van mensen met gevoeligheid voor psychoses, Ypsilon, zegt tegen het Algemeen Dagblad dat familie te vaak niet wordt betrokken bij de behandeling. Hun stem wordt te vaak niet gehoord. Hij is 25 jaar actief voor Ypsilon en zag het slechter worden in de GGZ. Hij noemt de GGZ letterlijk en figuurlijk failliet. Insiders van Mondriaan bevestigen dat beeld aan het Algemeen Dagblad.
Speelde medicatie een rol bij geweld?
Professor Robert Jan Verkes van de Radboud Universiteit Nijmegen signaleert dat vooral zwaardere patiënten in de problemen komen. De rechtbank die de zaak tegen Thijs behandelt wil meer informatie over het gebruik van medicatie. Hoogleraar Verkes deed eerder onderzoek naar de vraag of medicatie een rol speelde bij het ontstaan van een psychose. Het centrum voor bijwerkingen Lareb geeft aan dat verschijnselen die Thijs had door de door hem gebruikte medicatie kunnen worden veroorzaakt.
Ook de familie van Malek F. werd niet gehoord
Strafrechtadvocaat Job Knoester is gespecialiseerd in TBS. Hij staat veel mensen met psychische problemen bij. In gesprek met het Algemeen Dagblad zegt hij nu vaker dan vroeger mensen te zien met psychoses. Net als in de zaak van Thijs komt hij het geregeld tegen dat families tevergeefs bij de hulpverlening alarm slaan. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de situatie van Malek F. De cliënt van strafpleiter Knoester en Willem Korteling stak op Bevrijdingsdag 2018 in Den Haag bij het Hollands Spoor drie willekeurige mensen meer. Ook zijn familie probeerde herhaaldelijk hulp te krijgen voordat het mis ging. Zij werden evenmin gehoord.
Medisch dossier van Malek F. kwam wel boven water
Het Algemeen Dagblad schrijft dat het lijkt dat we nooit zullen achterhalen hoe het precies is gegaan bij Thijs. De behandelaren beroepen zich tot dusverre op hun verschoningsrecht. Dat is een groot verschil met de situatie rond Malek. Hij liet zijn advocaten bij GGZ-instelling Parnassia zijn medische dossier opvragen. Dat hebben Strafrechtadvocaten Job Knoester en Willem Korteling in de strafzaak in het geding gebracht.
Pas na de doodslag op Els Borst actie
Strafrechtspecialist Job Knoester noemt het wrang dat pas na de moord op de politica Els Borst groot werd ingezet om problemen in de GGZ te onderzoeken. De commissie Hoekstra uitte vervolgens veel kritiek. TBS-deskundige Knoester dacht toen dat kennelijk eerst een politicus om het leven moest worden gebracht voordat er iets zou gebeuren. Helaas constateert hij in de praktijk weinig terug te zien van de adviezen die zijn te vinden in het rapport van Hoekstra.
Bron: het Algemeen Dagblad.