Den Haag, 22 februari 2019
Anti-depressiva bepalend bij kinderdoding
Zonder anti-depressiva zou Aurélie nooit haar 2 kinderen om het leven hebben gebracht. Dat betoogde strafrechtadvocaat Job Knoester bij het gerechtshof te Arnhem op 21 februari 2019. De strafpleiter stelde dat de invloed van medicatie zo groot was dat er geen opzet was bij Aurelie toen het zo vreselijk mis ging op 2 oktober 2013. Als het Hof daar niet in meegaat is vrijspraak van voorbedachte rade op zijn plaats, stelde de raadsman. Knoester meende dat ook zonder de invloed van medicatie tot de conclusie moet worden gekomen dat er geen sprake is van moord, maar van doodslag.
Geen TBS
Tbs-specialist Job Knoester vond net als het Openbaar Ministerie dat er geen argumenten zijn om tbs op te leggen. Hierbij baseerden zij zich op nieuw onderzoek van een psycholoog en een psychiater in hoger beroep. De rechtbank had Aurélie nog veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
Eis: 12 jaar gevangenisstraf
Het Openbaar Ministerie was van oordeel dat de rol van medicatie veel beperkter was. De advocaat-generaal vorderde een gevangenisstraf van 12 jaar. Dat vond strafrechtadvocaat Job Knoester een buitenproportionele eis. De psycholoog en psychiater kwamen tot de conclusie dat Aurélie haar handelen in sterk verminderde mate kan worden aangerekend.
Spreekrecht nabestaanden
Tijdens de zittingsdagen op 20 en 21 februari 2019 kwamen ook nabestaanden aan het woord. Zij gaven op indringende en aangrijpende wijze uiting aan immens verdriet. Aurélie deed hetzelfde tijdens haar laatste woord op indrukwekkende wijze. Zij sprak van verdriet als een amputatie waar ze de rest van haar leven mee moet leren leven.
Uitspraak
Het gerechtshof te Arnhem doet op 13 maart 2019 uitspraak.
Bronnen: