Den Haag, 27 februari 2022

Verrassende wending bij fatale brandstichtng

Een verrassende wending bij het onderzoek naar de fatale brand waarbij Bram en Lucia Lampers van 84 jaar uit Hellevoetsluis zes jaar geleden om het leven kwamen. Het Openbaar Ministerie gaat toch Evert R. vervolgen. Hiermee was gewacht totdat duidelijk werd of Evert definitief werd veroordeeld voor een viertal andere branden in Hellevoetsluis in april en mei 2016. Hoewel de verdachte iedere betrokkenheid ontkent heeft de rechtbank geoordeeld dat hij drie voordeuren en een schuur in brand heeft gestoken.

Deskundigen stellen geen brandstichting vast

In dezelfde periode als die van de branden waarvoor Evert nu definitief is veroordeeld vond ook de fatale brand plaats. Deskundigen hebben nooit kunnen vaststellen dat de brand waarbij Bram en Lucia Lampers om het leven kwamen het gevolg is van brandstichting. Het Openbaar Ministerie heeft nu geen nieuwe bewijzen, maar wil gebruik maken van schakelbewijs. Hierbij zegt een woordvoerder van justitie dat er sprake is van patronen die bij de andere vier branden zijn gezien.

Verdachte spreekt feiten tegen

Het Openbaar Ministerie erkent dat  experts niet kunnen vaststellen dat de brand is aangestoken, maar denk toch een zaak te hebben. De rechter zal moeten besluiten of er daadwerkelijk sprake is van schakelbewijs. Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut benadrukt dat haar cliënt de feiten ontkent. Zij zegt dat niet alleen onduidelijk is of er bij de dodelijke brand überhaupt sprake is van brandstichting. Ook benadrukt de strafpleiter dat ieder concreet bewijs dat haar cliënt op de plaats delict is geweest ontbreekt.

Vervolg

Verwacht wordt dat de nieuwe zaak niet eerder dan eind van dit jaar voor de rechter komt.

Bron: het Algemeen Dagblad.