OM eist 5 jaar cel en TBS met voorwaarden

De dood van de 10 maanden oude baby Yara was een afschuwelijk ongeluk. Dat hield strafrechtadvocaat Yvonne van de Hut de rechtbank Lelystad op 1 februari 2022 voor. Zij wees de eis van het OM tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden af. De advocaat vroeg vrijspraak voor de moeder die terecht stond.

Overdosis

Yara kwam om het leven door GHB. Haar moeder had op de fatale dag drugs en alcohol gebruikt. Die middelen slingerden, inclusief GHB, volgens het OM in huis rond. Hiermee nam de moeder in de ogen van het OM het risico dat haar kind ermee in aanraking zou komen. De moeder zou hebben geweten dat het gebruik van GHB snel tot een overdosis kan leiden.

GHB

De officier van justitie rekende het de moeder aan dat niet eerder hulp was gevraagd. Zij schakelde ‘s nachts hulpdiensten in toen het kind blauwe lippen kreeg. Om 10 uur in de avond zou de moeder volgens het OM al gemerkt hebben dat Yara niet normaal reageerde. Later zou blijken dat in de urine van de baby GHB zat.

Moeder ontkent stellig

De moeder had geen idee hoe de GHB in het lichaam van Yara terecht was gekomen. Zij ontkende stellig bewust GB te hebben toegediend. Van der Hut wees erop dat er geen aanwijzingen in het dossier waren van het tegendeel. De strafpleiter voerde aan dat uit technisch onderzoek niet is gebleken hoeveel GHB de baby had binnengekregen. Ook was niet duidelijk of dit een grote hoeveelheid was. Daarnaast wees Van der Hut erop dat ook niet helder is geworden wanneer Yara GHB binnenkreeg.

Moeder had het niet meteen door

Advocaat Van der Hut betoogde dat de moeder haar kind om 10 uur in de avond nog had vastgehouden. Yara ademde toen en had een goede kleur. De moeder verklaarde op dat moment nog niet doorgehad te hebben dat het niet goed ging met yara.

Vrijspraak

Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut betoogde dat er sprake is geweest van een vreselijk ongeluk en vroeg de rechtbank haar cliënte vrij te spreken. De uitspraak volgt op 2 maart 2022.

Bronnen:

De telegraaf; en

RTL Nieuws.