Den Haag, 10 november 2022

Vrijspraak voor brandstichtingen

Vrijspraak voor brandstichting waarbij ouder echtpaar het leven liet. Dat is de uitspraak die volgens strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut moet volgen na een eis tot 14 jaar gevangenisstraf. Op 9 november 2022 kwam de officier van justitie bij de rechtbank te Rotterdam tot die eis voor de brand in de Gruttostraat in Hellevoetsluis op 20 mei 2016. Hierbij kwam het bejaarde echtpaar Lampers om het leven.

Gevangenisstraf voor eerdere branden

De verdachte zit tijdens de rechtszaak een celstraf uit van 12 jaar voor vier andere branden in Hellevoetsluis. Daarbij waren familieleden van Lampers slachtoffer. De brand van mei 2016 is niet eerder aan de rechter voorgelegd omdat er geen oorzaak van de brand kon worden aangetoond.

Oorzaak van brand niet vast te stellen

Op 9 november 2022 zei het OM tegenover de rechtbank dat de oorzaak van de brand nog altijd niet is vast te stellen. Kortsluiting in de meterkast of traplift kan ook een verklaring zijn. Toch legde de officier van justitie een relatie met de andere branden. Hierbij voerde het OM aan dat het NFI zou menen dat de brand het beste te verklaren is als die zou zijn aangestoken.

Deskundige onnavolgbaar

Strafrechtadvocaat Yvonne van der Hut betoogde dat het gebrek aan duidelijkheid van het ontstaan van de brand tot vrijspraak moet leiden. Volgens de strafpleiter is er geen bewijs dat de brand ontstond achter de voordeur maar eerder dieper in de woning. Conclusies van rapporteur Fred Vos over het ontstaan van de brand betitelde Van der Hut als onnavolgbaar. Ook het OM maakte geen gebruik van diens rapportage.

Ook OM heeft twijfels

Advocaat Van der Hut stelde dat het OM ook zelf twijfels had. De zaak was niet eerder voor de rechter gebracht omdat er onvoldoende bewijs was. Nadien kwam er geen bewijs bij. De raadsvrouwe concludeerde dat er geen sprake is van concreet bewijs dat de verdachte aan de brand kan linken. Zij vroeg de rechtbank haar client vrij te spreken. De uitspraak volgt op 23 november 2022.

Bron:

Rijnmond.nl.