Den Haag, 27 september 2020
Doorbreekt Jos B. het zwijgen?
Maandag 28 september 2020 begint de inhoudelijke behandeling tegen Jos B. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van Nicky Verstappen. Tot nu toe heeft de verdachte tegenover de recherche en de rechtbank niet gesproken over DNA dat op de kleding en het lichaam van Nicky Verstappen is gevonden. De vraag is of het zwijgen zal worden doorbroken. Het Algemeen Dagblad beschrijft dat de recherche alles uit de kast trok, maar tot dusverre Jos B. niet aan het praten kreeg.
Zwijgrecht verdachten minder in beton gegoten
Het is een belangrijk mensenrecht om niet te hoeven meewerken aan je eigen veroordeling. Journalist Niels Klaassen concludeert aan de hand van gesprekken met officieren van justitie en advocaten dat het recht van verdachten om te zwijgen minder in beton lijkt te zijn gegoten dan in het verleden.
Zwijgrecht en psychisch kwetsbare verdachten
Strafrechtadvocaat Job Knoester ziet dat het niet altijd eenvoudig is voor verdachten om zich te beroepen op hun zwijgrecht. Dat is vooral voor psychisch kwetsbare verdachten een risico. Als iets verkeerds wordt gezegd doordat een verdachte zich vergist of hij moet putten uit zijn geheugen als het gaat om een oud strafbaar feit kan dat zomaar tegen de verdachte worden gebruikt. De strafpleiter noemt als voorbeeld de verdediging van Nourdin B. in 2001. Hij werd verdacht van de moord en verkrachting op Mariëlle de Geus.
Psychiatrisch patiënt als verdachte
Toen Nourdin zo’n zes maanden in voorarrest zat wegens de verdenking nam advocaat Knoester de zaak over. Hij zag dat zijn cliënt zich door zijn eigen verklaringen in de problemen had gebracht. Zo had de toenmalige verdachte verteld dat het sperma op het lichaam van Mariëlle de Geus van hem was. Uit DNA-onderzoek bleek dat niet te kloppen. Nourdin was psychiatrisch patiënt en ernstig in de war. Hij was niet opgewassen tegen de recherche die tijdens de verhoren via een oortje werden aangestuurd door psychologen. In die periode mochten advocaten verhoren van verdachten nog niet bijwonen. Knoester sprak met zijn cliënt af dat hij elke ochtend naar kantoor zou bellen. Iedere keer kreeg Nourdin vanaf dat moment het advies te zwijgen en desnoods liedjes te gaan zingen tijdens de verhoren als het hem te moeilijk werd. Dat lukte. Uiteindelijk is Nourdin in alle instanties vrijgesproken. Een paar jaar later werd een andere man veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van Mariëlle de Geus.
Zwijgrecht is niet een handig advocatentrucje
De zaak tegen Nourdin B. is voor strafrechtadvocaat Job Knoester het bewijs dat het gebruik maken van zwijgrecht niet alleen maar een handig trucje is van advocaten. Het is soms bittere noodzaak om een verdachte tegen zichzelf te beschermen. Mogelijk speelt bij de keuze van Jos B. en zijn advocaat een rol dat het moeilijk voor de verdachte is te reageren op feiten die dateren van augustus 1998 toen Nicky Verstappen verdween.
Bron: het Algemeen Dagblad