Den haag, 15 februari 2017
Liefde goed voor TBS-behandeling
Liefdesrelaties tussen patiënten onderling in een TBS-kliniek kunnen de behandeling ten goede komen. Dat stelt TBS-deskundige Job Knoester op 14 februari 2017 in het Algemeen Dagblad.
TBS-deskundigen
De krant ging in gesprek met diverse TBS-deskundigen naar aanleiding van het rapport van de inspectie Veiligheid en Justitie over TBS-instelling De Woenselse Poort. Onderzoek wees uit dat verliefdheid tussen TBS-ers in de kliniek voorkomt.
Positieve kanten aan relaties in TBS
Niet alle deskundigen zijn het erover eens, maar strafrechtadvocaat Job Knoester ziet ook positieve kanten aan relaties tussen patiënten. Niet alleen wijst hij erop dat TBS-patiënten geen gevangenen (meer) zijn en hun straf er al op hebben zitten. Hij meent ook dat het waardevol kan zijn voor sommige patiënten om de onderlinge dynamiek in een liefdesrelatie door behandelaars te laten toetsten. Natuurlijk is een goede monitoring belangrijk. Als dat gebeurt kan worden bekeken of een patiënt dat wat hij of zij tijdens therapie leerde ook in de praktijk kan brengen. Het komt voor dat TBS-ers een geschiedenis hebben van moeizame relaties. Soms kan dat een factor zijn geweest bij de totstandkoming van delicten. Hierbij kan worden gedacht aan geweld in een relatie, maar ook aan de situatie waarbij iemand door relatieproblematiek (mede) uit balans raakte. Dat kan dan een van meerdere factoren zijn geweest die tot delicten leidden.
Beschutting TBS-behandelklimaat
Knoester meent dat het onverstandig is om de aanbeveling van hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes over te nemen om TBS-patiënten pas na hun behandeling aan een relaties te laten beginnen. Dat kan een gemiste kans zijn om juist in de relatieve beschutting van een behandelklimaat het tijdens therapie geleerde in de praktijk te brengen.
Bron: Het Algemeen Dagblad