Den Haag, 20 augustus 2020

Onterecht veroordeeld tot gevangenisstraf en TBS

De koning van de Oelemarkt blijft principieel en wil 28 jaar na zijn veroordeling zijn vrijheid terug. Frans C. is stellig onterecht tot gevangenisstraf en tbs te zijn veroordeeld voor de moord in 1992 op Appie Bourimi. Toch zit de man inmiddels op de longstayafdeling van de tbs. Hij weigert iedere medewerking aan behandeling uit principe. Hij stelt uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Tbs-advocaat Job Knoester zegt tegen 1Limburg dat zijn cliënt weigert mee te werken aan een systeem dat hem in zijn ogen ten onrechte heeft gestraft.

Frans C. blijft mogelijkheden voor herziening onderzoeken

De moord op Bourimi veroorzaakte in de jaren 90 veel onrust. Frans C. was al eerder veroordeeld voor een levensdelict in 1973. Nadat deze straf erop zat was er begin jaren 90 sprake van onrust in het uitgaansleven in Weert. Uiteindelijk was er op 22 augustus 1992 voor de zoveelste keer sprake van een confrontatie tussen Frans C. en een groep rond het slachtoffer. Uiteindelijk werd hierbij Bourimi en een politieman die ter plaatse kwam neergeschoten. Bourimi overleed een maand later aan zijn verwondingen. Frans C. kreeg 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hier is de koning van de Oelemarkt het nooit mee eens geweest. Na zijn veroordeling ging hij in hoger beroep en daarna in cassatie bij de Hoge Raad. Ook na deze procedures legt Frans C. zich niet neer bij de veroordeling. Meerdere keren diende hij een verzoek om herziening bij de Hoge Raad in. Ook vandaag de dag blijft hij steevast mogelijkheden daartoe onderzoeken.

TBS-advocaat Job Knoester ziet nog mogelijkheden

Ondanks de moeilijke omstandigheden waar Frans C. zich in bevindt zegt strafrechtadvocaat Job Knoester tegen 1Limburg nog altijd mogelijkheden te zien. Het boek is nog niet gesloten.

Bron: 1Limburg