Den Haag, 28 september 2022
Verdacht van een zedenmisdrijf
Een behandelaar van de TBS-kliniek, de Oostvaarderskliniek in Almere wordt verdacht van verkrachting van een patiënte. Dat werd deze week bekend. De Oostvaarderskliniek is een van de weinige tbs-instellingen waar zowel mannen als vrouwen gehuisvest zijn. De kliniek zegt de situatie serieus op te pakken. Het Bureau Integriteit van de DJI verricht onderzoek. Volgens de Telegraaf is ontslag van de medewerker bevestigd.
Onrust onder tbs-gestelden en personeel
De Telegraaf meldt onrust onder TBS-gestelden en personeel. TBS-expert Job Knoester zegt te schrikken van de berichtgeving. De Strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in TBS noemt een stabiele behandelomgeving voor tbs-gestelden cruciaal. Wel benadrukt hij dat het nog slechts om een verdenking gaat.
Stabiliteit in TBS onder druk door capaciteitsproblemen
TBS-advocaat Knoester wijst erop dat stabiliteit in veel tbs-instellingen überhaupt al onder druk staat door ernstige personeelsproblemen. Een cliënt van de raadsman zei binnen drie maanden met maar liefst 70 socio-therapeuten te maken gehad te hebben. De helft hiervan was werkzaam via een uitzendbureau. Knoester noemt personeelsproblemen en -tekorten samen met een slechte door- en uitstroom de grootste bedreigingen van het huidige TBS-stelsel. Sinds 2017 – het jaar dat Anne Faber om het leven kwam – wordt veel vaker TBS opgelegd dan de jaren daarvoor. De instroom is groter dan de uitstroom. Het nieuwe incident zorgt voor onrust en angst onder personeel en tbs-gestelden.
Bron: De Telegraaf