Den Haag, 5 oktober 2019
Meeste TBS-ers niet acuut gevaarlijk
De voortvluchtige TBS-er Ronald van Z. is niet acuut gevaarlijk. TBS-advocaat Job Knoester zegt tegen het dagblad De Gelderlander dat zijn cliënt niet iemand is die uit het niets iemand de bosjes in trekt en iets aandoet. Bij een ontvluchting is het risico op nieuwe delicten laag. Dat is op onderbouwde wijze beschreven in het meest recente rapport van de Pompekliniek dat is opgemaakt voor de laatste TBS-verlengingsprocedure. In De Telegraaf legt strafrechtadvocaat Knoester uit dat de meeste TBS-gestelden pas na verloop van tijd gevaarlijk worden als meerdere factoren samenkomen. Dat geldt ook voor zijn client Ronald.
Te weinig behandelmogelijkheden
De raadsman van Ronald weet niet waarom zijn cliënt de benen nam. Hij heeft geen contact met hem gehad sinds zijn onttrekking op 4 oktober 2019. Wel weet de strafrechtadvocaat dat Ronald vond te weinig mogelijkheden te krijgen in zijn behandeling.
TBS-verloven gaan stapsgewijs
Ronald Z. stond nog redelijk aan het begin van zijn verlofkader. Eerst krijgen TBS-gestelden begeleid verlof, gevolgd door onbegeleid verlof. Als een TBS-gestelde daaraan toe is volgen daarna verlofmomenten met overnachtingen. Ook dat wordt stapsgewijs uitgebreid. Als alles goed loopt is uiteindelijk proefverlof mogelijk waarbij een TBS-gestelde buiten de kliniek woont. Een dergelijk traject duurt jaren.
Voortvluchtige TBS-er meldt zich niet vaak vrijwillig
Strafpleiter Job Knoester is gespecialiseerd in TBS. Hij maakte vaker mee dat cliënten de benen namen. Desgevraagd zegt hij tegen De Gelderlander niet vaak te ervaren dat een voortvluchtige zichzelf meldt. Dat gebeurde de TBS-deskundige een keer eerder. Dat betrof iemand die jarenlang voortvluchtig was en in het buitenland had verbleven.
Brief Ronald van Z.
Omroep Gelderland meldt in juli 2019 een brief te hebben gekregen van Ronald van Z. Daarin beklaagt hij zich over een aantal misstanden in de Pompekliniek. In de brief uit hij zijn frustraties.
TBS-verloven zijn onmisbaar voor succesvolle behandeling en grotere veiligheid
De burgemeester van Nijmegen wil maatregelen voor begeleid verlof. Dat met man en macht wordt gezocht naar een TBS-gestelde die voortvluchtig is begrijpelijk. Maar het is opmerkelijk dat de onrust wel zo groot is als het gaat om een TBS-gestelde en niet om een gedetineerde die geen TBS heeft. Ex-TBS-gestelden plegen 3 tot 4 keer minder vaak ernstige delicten dan onbehandelde ex-gedetineerden. EenVandaag zocht vorige maand uit hoe vaak ontvluchtingen van TBS-ers voorkomen. Onttrekkingen blijken zo weinig plaats te vinden dat dit niet eens in procenten, maar in promillen is uit te drukken. Niet vergeten moet worden dat verlof een onmisbaar onderdeel is van een succesvolle TBS-behandeling. Deze maatregel maakt ons land nog altijd veiliger. Verlof te veel inperken zal uiteindelijk risico’s en onveiligheid vergroten.
Bronnen:
De Gelderlander; en