Den Haag, 18 mei 2020
Ervaringen van advocaten met coronamaatregelen in de rechtspraak
Sinds 11 mei 2020 worden er weer meer fysieke zittingen bij rechtbanken en gerechtshoven gehouden. Het gaat in eerste instantie vooral om strafzaken, jeugdzaken en familierechtzaken. Veel andere zittingen worden via video, schriftelijk of telefonisch gedaan. De afgelopen weken klonk er veel kritiek op de werkwijze van de rechtspraak. Het Advocatenblad onderzocht hoe advocaten coronamaatregelen van politie, gevangenissen en rechtbanken ervaren. Gevreesd wordt voor schade aan de belangen van verdachten en slachtoffers.
Overleg tussen procespartijen in strafzaken cruciaal
Strafrechtadvocaat Job Knoester vindt overleg over hoe en wanneer zittingen plaatsvinden tussen alle partijen van cruciaal belang. In sommige zaken is fysieke aanwezigheid noodzakelijk. In andere gevallen kan een alternatief, zoals een zitting via videoverbinding, worden gevonden. De strafpleiter laat zijn fysieke aanwezigheid iedere keer afhangen van de aard van de zaak en de persoon van zijn cliënt. De advocaat windt zich op over de gevallen waarin overleg achterwege blijft. Hoewel Knoester geen zaken doet op het gebied van familierecht sprong hij uit zijn vel toen hij las dat de Rechtspraak in een tijdelijk reglement dat zonder veel overleg met de advocatuur tot stand lijkt te zijn gekomen aankondigde familiezaken in te plannen zonder overleg met partijen. De advocaat meent dat juist van de rechtspraak met haar centrale positie een andere taakopvatting mag worden verwacht.
Corona laat niet alle zaken vlekkeloos verlopen
Dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen in de bijzondere tijd als gevolg van COVID-19 is niet vreemd. Advocaat Knoester heeft vooral goede ervaringen als in samenspraak wordt besproken hoe een zitting moet worden ingevuld. Het komt voor dat de zaaksgriffier of rechter zelf belt als de administratie het niet rond krijgt.
Advocaten hekelen gebrek aan maatregelen politie
Strafrechtadvocaten hekelen het gebrek aan maatregelen op veel politiebureaus. Vaak is er wel sprake van plexiglasschermen tussen de verdachte en rechercheur, maar de advocaat wordt dan voor de keuze gesteld om of onbeschermd naast de verdachte of onbeschermd naar de rechercheur plaats te nemen tijdens een verhoor. Strafpleiter Knoester heeft zich verbaasd over een opmerking van een woordvoerder van de politie dat de politie primair aan hun eigen mensen denkt. Advocaat Christiaan Kwint woonde vorige week een verhoor de rijksrecherche bij. In de verhoorruimte was een kruis van plexiglas geplaatst. Zo zaten de beide rechercheurs, de verdachte en de raadsman zo goed als mogelijk beschermd. Het kan dus wel.
Bron: Het Advocatenblad.