Den Haag 30 juni 2021

Nieuwe deskundigen: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Ook nieuw gedragskundige onderzoek wijst in de richting van volledige ontoerekeningsvatbaarheid van Thijs H. tijdens drie door hem gepleegde levensdelicten. Dat bleek tijdens een zitting bij het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch op 29 juni 2021. Al tijdens de eerste inhoudelijke behandeling in hoger beroep voerden strafrechtadvocaten Serge Weening en Job Knoester aan dat er geen andere verklaring is voor het geweld dan de ernstige ziekte waar Thijs tijdens de delicten aan leed. Tijdens de procedure bij de rechtbank adviseerden experts van het Pieter Baan Centrum de rechters ook al dat de verdachte de feiten niet zijn aan te rekenen als gevolg van een ernstige psychose.

Advies Pieter Baan Centrum

De rechtbank week volgens de advocaten ten onrechte af van het advies van het Pieter Baan Centrum en legde Thijs 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging op. In oktober 2021 zal het gerechtshof te ‘s-Hertogenbosch zich verder over de zaak buigen.

TBS

De psychiater en psycholoog die in hoger beroep onderzoek deden stellen dat Thijs kampt met schizofrenie. Ze adviseren het gerechtshof de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Strafpleiters Knoester en Weening zien geen aanleiding af te wijken van het advies van de deskundigen. Zij zullen het gerechtshof vragen Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar te achten en hem geen gevangenisstraf, maar behandeling op te leggen.

Bronnen:

1Limburg;

Het Algemeen Dagblad; en

De Telegraaf.