Den Haag, 30 september 2022

Steeds vaker TBS

Na de gewelddadige dood van Anne Faber leggen rechters veel vaker TBS op. Dit is een van de redenen dat het tbs-systeem dreigt vast te lopen. Ieder jaar stromen meer veroordeelden het TBS-stelsel in, dan dat er uitstromen. Op dit moment zijn er ongeveer 1500 TBS-gestelden. Dat is veel meer dan vijf jaar geleden. TBS-expert Job Knoester ziet dat ook voor lichtere vergrijpen TBS wordt opgelegd. De advocaat staat een man bij die eerder werd vrijgesproken van geweld, maar in december 2017 voor diefstallen tot TBS is veroordeeld. Knoester noemt dat het failliet van het TBS-systeem.

Meer verdachten weigeren onderzoek van psychiater en psycholoog

Uit cijfers blijkt dat verdachten vaker weigeren mee te werken aan gedragskundig onderzoek. TBS-advocaat Job Knoester ziet dat advocaten regelmatig verdachten adviseren niet aan onderzoek mee te werken, terwijl dat lang niet altijd een verstandige strategie is. Hierbij speelt een rol dat sinds de dood van Anne Faber rechters zich meer dan eerder lijken te beseffen dat ook aan niet meewerkende verdachten TBS kan worden opgelegd. Rechters kunnen in veel gevallen bij een weigerende verdachte toch een stoornis aannemelijk achten.

Drie TBS-klinieken gesloten in 2013

In 2013 werden ondanks protesten uit het TBS-veld drie TBS-instellingen gesloten. Ook dat draagt bij aan de huidige capaciteitsproblemen. Advocaat Knoester stelt dat rechters TBS moeten bewaren voor de meest heftige delicten om het systeem niet verder te laten verstoppen. Een andere oplossing is de capaciteit fors te vergroten, maar dat lukt in ieder geval niet voor 2025. Ook is het van belang dat meer wordt ingezet op behandeling in de gevangenis. Knoester pleit bovenal voor een lange termijnvisie. Een goed werkend TBS-systeem is in het belang van de veiligheid in de samenleving. Na een succesvolle TBS-behandeling vallen mensen 3 tot 4 keer minder in herhaling in ernstige delicten dan mensen die onbehandeld uit de gevangenis komen.

Bron: Het Algemeen Dagblad